Őszi szezon start

Ugyan a nyári szezonra vettem ki egy kis szabadságot, de az őszire ismét itt vagyok, pihenten és frissen. Indul néhány érdekesség fog és elég sok folytatás kerül a képernyőkre, szóval viszonylag sűrű szezon lesz.

TsukiPro The Animation



Tavaly nyáron futott az idolokról szóló sorozat, a Tsukiuta. A  Tsukiuta bandák kiadója, a Tsukino Talent Production avagy röviden TsukiPro nem csak a Tsukiuta bandáit menedzseli, hanem több szériájuk van. Ebből az egyik az Alive és az SQ szériát bemutató sorozat. Négy banda, a SOARA, a Growth, a SolidS és a QUELL alkotja a két vonalat, akiknek szintén számtalan zenei és Drama CD-je jelent meg. Mivel a Tsukiuta nézettségében és eladásaiban is jól teljesített, még tavaly év végén bejelentették, hogy a másik négy csapatuk is animét kap hamarosan. Most pedig elindult a Tsukipro The Animation avagy röviden ProAni.


Egy teljesen úgy stáb készíti ezt a sorozatot és kicsit más lesz, mint az előd. A Tsukiutával ellentétben itt nem egyes karakterek, hanem a bandák együtt kapják meg a részek főszerepét. Mindegyik bandának három rész jut, így összesen 12 részes lesz a sorozat. Az első rész központi együttese a SolidS volt, őket követik a többiek szép sorban. 

Be kell vallanom, hogy az egyik leginkább várt sorozatom, nem csak a szezonban, hanem az évben is.  Mind a négy csapatot a megalakulása óta ismerem, és bár azért reménykedtem benne, hogy egyszer lesz animéjük, bizonytalan volt, hogy valóra válik-e. Így talán nem csoda, hogy ennyire rá vagyok pörögve. A tánc rész ugyanúgy CGI megoldást kapott, mint a Tsukiuta esetében, de igényes CGI animáció, ráadásul a SOARA hangszeres részeinek az elkészítésében igazi zenészek segítettek. A közönséget pedig a valódi rajongók keltik életre, hiszen a korábbi, a seiyuuk közreműködésével lezajlott koncerteken felvett hanganyagot fogják használni az anime koncertrészeinél. A sorozaton a többszörösen kitüntetett, a Koe no Katachi forgatókönyvét író Yoshida Reiko dolgozott, míg a dalokat a CD dalait is szerző John-san és Hama Takeshi írta, így erre a részre sem lehet panasz.


Az első rész pedig remek volt. Szép volt az animáció, a SolidS imádnivaló és jól adaptálják a Drama CD-k történetét. Mivel a tagok, illetve a SolidS riválisainak számító QUELL története is elég sokrétű és összetett, remek kis történetet lehet ebből is kihozni, illetve az ALIVE széria két bandája hasonlóan érdekes történetekkel rendelkezik. Sok mindent szeretnék, de amiért tuti plusz pontot fog kapni tőlem, ha a Growth-ból Kouki és Mamoru történetét beteszik, mert eszméletlenül jó és megható.  Jó volt látni a Tsukiuta leadereket is.

The Idolm@ster Side M



Az Idolm@ster széria egy híres, idolokról szóló multimédiás projekt, amelynek a férfiakról szóló ága kapta a SideM címet. A történet színhelye a 315 Production tehetségkutató ügynökség, ahová a reménybeli idolok egy munkahelyváltás után érkezetek meg. A mindenféle korú és mindenféle szakmából érkezett tehetségek együtt küzdenek azért, hogy elismert művészek legyenek.


A történetet bemutató játék 2014-ben indult. Sajnos én magam a főjátékkal nem játszom, csak az egy hónapja elindult ritmusjátékkal, de már évek óta figyelemmel követem az univerzumot, így nagyon boldog vagyok, hogy most animét kap. Az előzménynek számító, lányokról szóló sorozatot kifejezetten élveztem, a maga egyszerűségében szerintem kiváló volt, hiszen voltak benne aranyosan mulatságos pillanatok, de akadtak igazi emberi drámák is, mindezt jó egyensúlyban. Ezért, mikor bejelentették, hogy anime lesz belőle, majdnem olyan boldog voltam, mint a ProAni esetében. Jelen pillanatban 15 csapata van a szériának, ebből az ígéretek szerint 6 lesz komolyabban bemutatva, a hat alapító csapat,  de az előzetes alapján ha mást nem, cameot a többi csapat is kap, hiszen az első hosszabb videóban a THE Kogadou három tagja is feltűnt a főhős hatos mellett. Mivel mindegyiket szeretem, így is boldog vagyok, de azért kicsit reménykedem, hogy később a többi csapatot is behozzák főbb szerepbe, mert a HighxJoker mellett a Café Parade és az Altessimo nagy kedvencem. Egyelőre azonban a Dramatic Stars, a Beit, a HighxJoker, a S.E.M, a W és a Jupiter fog minket elvarázsolni. Plusz pont, hogy a HighxJokerben ott van Shirai Yusuke is, akinek egyébként sem tudnék sorozatát kihagyni. 


Magát a fősorozatot megelőzte egy rész, ami a Jupiterről szólt. Ők voltak azok, akik az eredeti Idolm@aster animében a lányok legfőbb riválisai lettek, ám egy idő után otthagyták az ügynökségüket a főnökük viselkedése miatt és a saját lábukra álltak. Mivel ők voltak úgymond a SideM alapjai, ezért kaptak egy különálló részt, ami azt mesélte el, mi történt abban az időszakban, míg nem léptek be a 315 Production-hoz. Őszintén szólva én több, mint elégedett voltam a résszel, remekül sikerült. Ha a sorozat hozza ezt a színvonalat, akkor méltó lesz az első sorozathoz. Az még kérdés, hogy hány részes lesz, de abból kiindulva, hogy eddig minden Imas sorozat megkapta a 25-26 részt,  ennél is várható a két szezonos hossz. 

Mahou Tsukai no Yome



Hatori Chise árva kislány. Gyermekkorában sokat bántották, mert olyan dolgokat látott, amiket más nem és a befogadó családjai is nehezen viselték a kislány különcségét, ami miatt folyamatosan új otthonokat kellett megszoknia. Ám egy napon találkozott az Elias névre hallgató, nem egészen emberi küllemű mágussal, aki magához fogadja a lányt, otthont ad neki, majd a menyasszonyává teszi.


A sorozatot megelőzte egy három részes OVA, amiben Chise gyerekkoráról meséltek. Mivel ezek az  OVA-k tetszettek, kíváncsi leszek, mit hoznak ki a sorozatból. Egy nagyon hangulatos romantikus fantasynak ígérkezik, ami talán méltó utódja lehet a Soredemo Sekai wa Utsukushiinek és az Akatsuki no Yonának. Chise karaktere kicsit ismerős lehet, hiszen a Natsume Yuujinchou főszereplője, Natsume Takashi hasonló dolgokon ment keresztül a különleges képessége miatt. A fiatal lány éppen ezért, nem  meglepő módon ugyanúgy egy magányos, kitaszított gyerek, akinek Elias tényleg egy otthont ad, ahova tartozhat. Elias, bár a külseje rémítőnek tűnik, valójában egy remek ember, és valóban fontos neki Chise, amit a maga gyengéd módján ki is mutat. Mindenképpen egy érdekes, és nem túl szokványos romantikus sztorinak ígérkezik, két szerethető és egymást jól szerető karakterrel. Arról pedig, hogy a látvány is pazar legyen a Shingeki no Kyojint is meganimáló WIT stúdió fog gondoskodni. 

Anime-Gataris



A Sakaneko Privát Középiskola egyik tanulója Asagaya Minoa, aki kiskorában látott egy animét, de nem emlékszik sem a címére, sem a történetére, csupán egyetlen jelenetre belőle. Az osztálytársa Kamiigusa Arisu látszatra egy finom és előkelő gazdag kisasszony, ezért kénytelen titkolni, hogy valójában mentetetlenül szereti az animéket. Egy félreértés következtében Minoával közösen alapítják meg az úgynevezett Anime-kutató klubot, amihez később jópár rajongó csatlakozik.


Egy könnyed iskolai vígjátéknak ígérkezik így első látásra. Nem ígér többet, mint 12 részes vidám kikapcsolódást, szép grafikával, de ez most pont elég. A lányok tüneményesek, és Arisu olyan édes volt, ahogy felfedte az igazi személyiségét Minoa előtt. Aztán nagyon várom, hogy mikor mutatkozik be részletesen a tökéletes szépfiúnak látszó, de az opening alapján idolrajongó srác is, akinek ráadásul az Terashima Junta a hangja, aki jelen pillanatban pont egy idolos sorozatban is főszerepet visz. Nagyrészt egyébként miatta keltette fel a kíváncsiságom a sorozat, mert annyira megszoktam Mamoruként, hogy kíváncsi lettem, milyen egy másik szerepben. Mellettük a Chu2 szindrómás fehér hajú fiú sem ígérkezik unalmas karakternek. És az opening nekem eddig a szezonkedvencem, de az ending sem rossz ezzel az abszolút Love Live! utánérzéssel. Egyébként több referencia is elhangzik az első részben, szóval rajongók, lehet találgatni, melyik sorozatokra utalgathat Arisu. xD 

Konohana Kitan



Egy youkaiok lakta faluban járunk. A település fogadójába új alkalmazottként érkezett meg Yuzu, a bájos rókalány, aki korábban a hegyekben élt. A fiatal hölgy egy kissé feledékeny és ügyetlen, de jószándékú és segítőkész. Az ő és a munkatársainak mindennapjait mutatja be a sorozat némi yurival fűszerezve.


Sajnos a mangaolvasók szerint a yuri elemek tényleg csak fűszernek vannak ott és nem teljes értékű eleme a sorozatnak. Hasonlóan, mint mondjuk a Hanayamatában, bár a tüneményes lánykák nagyon szeretik egymást, de kimondott szerelmi kapcsolat nem várható közöttük, inkább csak áthallásos lesz. Na nem mintha emiatt panaszkodnék, mert az első rész alapján igazán tüneményes sorozatnak nézünk elébe, olyan relaxálós feel good dolognak, de örültem volna, ha a nyári borzalmas yurinak csúfolt izé után kapunk valami igazán léleksimogatót is kárpótlásként. Minden esetre a lassú folyású, természetfeletti elemekkel vegyített slice of life kedvelői mindenképpen tegyenek vele egy próbát. 

És akkor a folytatások, amik szintén annyian vannak most, mint égen a csillagok

Osomatsu-san 2



Az Osomatsu-san 2015 őszén indult hódító útjára. Nem hittem volna, de hogy ennyire jó lesz, mint amennyire jó lett, de nem hogy elérte, hanem fölülmúlta az elvárásaimat. És  nem csak szerintem lett kiváló, hanem sok-sok néző szerint is. Hatalmas eladásokat produkált, így nem meglepő, hogy visszatértek még egy körre a NEET hatosikrek. Szerencsére a humor ugyanolyan szórakoztató, mint volt, így aki szerette, folytassa nyugodt szívvel, aki pedig még nem látta, de vevő a Gintama féle önirónikus fekete humorra azonnal kezdjen bele. 

Shokugeki no Souma 3


Szerintem erről a sorozatról már nem kell sokat írnom, mert a történetet ismerjük a fiatal Soumáról, aki apja nyomdokába lépve kiváló szakács akar lenni, ezért beiratkozik az egyik legelitebb iskolába. A fiatal szakács tanoncok kalandjai a konyhában a szokott minőségben folytatódnak a harmadik évadban is, így aki eddig szerette és nyomon kísérte, az ezután is ugyanarra számíthat tőle az első részek alapján. 

Hoozuki no Reitetsu 2



Hoozukinak és barátainak pokolbéli víg napjai is folytatódnak ebben a szezonban. Az első évad 2014 telén futott, amit több OVA rész követett, és most itt a második szezon is. Nem mondok nagy újdonságot azzal, hogy ez is ott veszi fel a fonalat, ahol az előző évfolyam abbamaradt. Mivel elég epizodikus dologról van szó, így összefüggő történetről nem beszélhetek. A lényeg továbbra is az, hogy Hoozuki fenntartja a rendet a buddhista pokolban, miközben próbálja kordában tartani a barátait, a beosztottait és az ellenlábasait, nevelgeti az aranyhal virágait meg Enma-samát is. Aki szerette az első szezont, annak kötelező darab az őszre ez a kissé fekete humorú, japán stílusú komédia.

Yuuki Yuuna wa Yuusha de Aru



Ezt ugyan annak idején nem szezonosként néztem, de utólag, a jó értékeléseket látva bepótoltam. A mahou shoujo műfajba tartozó animék általában hasonló sémákra épülnek. Van egy csoport, általában lány, akik egyszer csak különleges erők birtokába jutnak, ezt kihasználva hősökké változnak és megmentik a világot az innen-onnan érkező fenyegetéstől, Mindeközben próbálják élni a mindennapi életüket is, így iskolába járnak, szerelmesek lesznek, barátokra találnak. Azonban van néhány alkotás, ami kicsit megcsavarja ezt a sémát. Rögtön itt van példának a Boueibu, amiről már eleget beszéltem, de szinte tökéletes elegye a mahou shoujok paródiájának és a remek társadalomkritikának imádnivaló szereplőkkel koronázva. És vannak művek, amik nem erről, hanem egy sötétebb, komorabb oldaláról veszik elő a mahou shoujokat. Ez, hasonlóan a Mahou Shoujo Madoka című sorozathoz, olyan varázslatos képességekkel rendelkező lányokról szól, akik nem csupán a szerintük jó ügyért küzdenek, de közben a történetükbe kerül egy nem mindennapi csavar. A történet szerint egy olyan világban járunk, amit Shinju-sama véd meg az ellenséges Vertex-ek támadásaitól, egy hatalmas pajzzsal. Ám ez a pajzs nem teljesen tökéletes, ezért úgynevezett Hősöket választ, akik a pajzs rései mentén őrjáratoznak és összecsapnak azokkal az ellenséges erőkkel, amik túl közel merészkednének Shinju-samához. Ezek közé a kiválasztottak közé kerülnek az egyik iskola Hős klubjának tagjai, ám kiválasztottnak lenni sokkal nagyobb áldozatokkal jár, mint azt bármelyik lány sejtheti.


Ez a darab azért nem olyan sötét, mint a Madoka, de azért így is kellően ütős anime, érdekes kérdésekkel. Az egyik nagyon eredeti ötlete, hogy van a szereplőgárdában egy járásképtelen lány, aki mahou shoujként is járásképtelen marad, így más képességekre támaszkodik. Ez később a történet szerves része lesz.

A mostani évad két részből fog állni. Az első hat rész a tolókocsis lány, Tougo Mimori múltjáról szól és azt az időszakot meséli el, amit az első évadban csak futólag hallhattunk. A második hat rész pedig az első évad közvetlen folytatása lesz, tehát, hogy mi minden történt a lányokkal az igazság után. Mivel az első hat rész bővebb kibontása egy, már ismert történeti szálnak, sok újdonságot a végkifejletet illetően biztos nem fog tartalmazni, inkább csak jó lesz végignézni, pontosan hogy került Mimori abba a helyzetbe, amiben van. Az érdekesebb nyilván a második fele lesz, vagyis, hogy mit kezdenek a lányok a birtokukba jutott tudással Shinju-samáról és a Hőslétről.

Kekkai Sensen



2015 tavaszán a BONES stúdió készítette el a Kekkai Sensen című sorozatot, ami több, mint két évvel később kapott folytatást. A történet ott veszi fel a fonalat, ahol az előző évad befejeződött, de azért gyorsan felelevenítem a története.


Együtt élhetnek-e egymással szörnyek és emberek? Nos a történetnek helyet adó New Yorkban ez ugyan kényszerűen, de hellyel - közzel megvalósult, azok után, hogy egy hasadék nyílt az emberek meg a szörnyek világa között és egy ködfelhő elzárta a külvilágtól a várost és a benne élőket, embert és szörnyet egyaránt. Persze nem mehet minden flottul és vannak kilengések is, ezért egy törvényen kívüli szervezet, a Libra, ami természetfeletti képességekkel bíró teremtményekből áll, őrzi a rendet és a békét. Ide csatlakozik be főhősünk, a szintén nem átlagos Leo is.



Annak idején összességében nekem tetszett, bár azt már most érzem, hogy lehet nem lenne hiábavaló legalább az utolsó pár részt feleleveníteni belőle. Ennek ellenére örömmel vártam a második évadot és egyelőre, az első rész alapján fogja is tartani a színvonalat. És remélem végre több kiderül Leo húgáról, mert azt tudom, hogy őt már az első évadban is hiányoltam kissé. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések