A 12. Seiyuu Awards szavazás


Ahogy minden évben, úgy most is megnyitották a rajongók számára a lehetőséget, hogy szavazzanak az elmúlt év legjobb hangszínészeire. A szabályok nem sokat változtak tavaly óta, de azért gyorsan összefoglalom ismét  őket. 

Október 1-től november 30-ig lehet voksolni a seiyuukre, amiben több kategória legjobbjaira kíváncsiak a szervezők: a legjobb férfi főszereplő, a legjobb női főszereplő, a legjobb férfi mellékszereplő, a legjobb női mellékszereplő, a legjobb férfi újonc, a legjobb női újonc, a legjobb dal, a legjobb személyiség

A szabályok szerint csak a fent meghatározott időszakban aktív seiyuut lehet jelölni. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy hiába a kedvencem például Toriumi Kousuke, ha a kijelölt időszakban nem játszott semmiben, ami számítana ebben a voksolásban, nem jelölhető. Mivel a díjátadón mindig csak az adott évet díjazzák, így a korábbi munkásság itt nem kap szerepet. (Életműdíjaknál igen, de ezt nem a közönség ítéli oda, hanem szakmai zsűri). Ez az időszak most 2015. december 1. és 2016. november 30. között van, vagyis csak azok közül a hangszínészek közül lehet választani, akik ezen időszakban futó alkotásokban játszottak vagy ezen időszakban megjelent játékokban szerepeltek. Animék esetében olyan TV-sorozatok jöhetnek szóba, amikhez új epizód készült. Ezt úgy kell érteni, hogy nem csak a szezonos szerepekért lehet valakit jelölni, hanem az összes olyan sorozatért, amik korábban indultak, de a kérdéses időszakban kaptak új részt a TV-ben. Ezen felül természetesen a DVD-n és Blu Rayen kiadott, interneten közzétett vagy mozikban műsorra tűzött művek címét is figyelembe lehet venni.


A legjobb dal díját csak seiyuuk kaphatják, animéhez kötötten vagy a saját nevük alatt énekelt dalokért, tehát a saját dalokon túl betétdalra, karaktersongra, openingre vagy endingre voksolhatnak a lelkes rajongók. Itt jegyezném meg, hogyha egy openinget például többen énekeltek, akkor természetesen az összes seiyuut jelölni kell. Példa erre az Uta no Prince-sama társulata, akik együtt vitték el néhány éve a legjobb dal díját. Viszont nem lehet jelölni olyan formációt, amelyben vannak nem seiyuu tagok is, mint például a Granrodeo vagy az OLDCODEX, hiába van mindkettőnek seiyuu frontembere. 

A legjobb személyiség olyan seiyuu lehet, aki mást is csinál a hangszínészeten kívül, például saját rádiója, webrádiója vagy TV műsora van. 

Még egy fontos dolog. Legjobb újoncnak olyan seiyuut választanak, aki 5 éve vagy annál korábban debütált, és ez idő alatt alkotott valami maradandót. 

Jelölni minden posztra kell, az indoklás önkéntes, de nem fognak megharagudni, ha van egy néhány sor is, amiben kifejtjük miért az adott illetőt tartjuk méltónak a díjra. Fontos, hogy mindenki csak egyszer szavazhat, ezért jól fontolja meg, kiket szeretne jelölni!

Maga a Seiyuu Awards díjátadó ünnepség minden év márciusának elején van, ez jövőre március 3, szombat lesz.


A Seiyuu Awards hivatalos oldala, amelyet az alábbi linken lehet megtalálni, kicsit átalakult. Korábban volt angol nyelvű kezelőfelület, az elmúlt két évben viszont nem nyitottak külön a külföldi fanoknak, és úgy néz ki ez idén sem lesz másképp, így aki szavazni akar, japánul adhatja le a voksát. Ám a japán nyelvű kezelőfelülettől sem szabad megijedni, a seiyuuk, sorozatok, karakterek neve mind megtalálhatóak japánul is a nagyobb animés adatbázisokban.

A kategóriák a szavazófelületen is úgy vannak sorban, ahogy fentebb leírtam, tehát legjobb férfi főszereplő, a legjobb női főszereplő, a legjobb férfi mellékszereplő, a legjobb női mellékszereplő, a legjobb férfi újonc, a legjobb női újonc, a legjobb dal, a legjobb személyiség. Azon belül kell a seiyuu neve (első sor), a sorozat címe, amiben megszerettük idén (második sor), és a karakter neve (harmadik sor). A nagy szövegdoboz pedig az indoklásra lett létrehozva. A legjobb dal esetében természetesen a seiyuu(k) neve(i) mellett a dal címét is várják, még a legjobb személyiség esetén annak a műsornak a megnevezését, amiért a seiyuut nevezni kívánjuk. Amire nagyon figyeljünk, hogy a karakterek és a seiyuuk vezeték -és keresztnevei közé feltétlenül kerüljön szóköz.

Idén én még nem adtam le a szavazatom, mert a legjobb dal teljes verziójára még két hetet várnom kell, de összeszedni már összeszedtem a jelöltjeim. 

Legjobb férfi főszereplő: Akárcsak tavaly, ez idén is Ishida Akira lett (Shouwa Genroku Rakugo Shinjuu - Kiku)
Legjobb női főszereplő: Amamiya Sora (KonoSuba 2 - Aqua)
Legjobb férfi mellékszereplő: Murata Taishi (Tekketsu no Oprhans 2 - Norba Shino). Őszinte leszek, hatalmas hatással van még mindig rám a Tekketsu no Orphans meleg szála és az, amilyen természetességgel ezt Tai-san kezelte. Semmi feszengés nélkül, nagyon emberien, ráadásul Shinoként elképesztően jó játékot nyújtott. Egyértelmű lett a jelölése ezek után. 
Legjobb női mellékszereplőKaiyano Ai (New Game!! - Tooyama Rin)
Legjobb férfi újonc: Kobayashi Daiki (Nanbaka - Nico vagy ha Saki-chan a SideM-ben legalább cameoban feltűnik a szavazás végéig, akkor ő xD)
Legjobb női újoncOhwada Hitomi (Alice to Zouroku - Sana)
Legjobb dal: Growth (Toki Shunichi, Terashima Junta, Yamaya Yoshitaka, Yamashita Daiki) - "Mahou no kizuna" Erre várunk még, de az előzetes alapján imádni fogom ezt a dalt is a Growht-tól. 
Legjobb személyiség: Eguchi Takuya - Nishiyama Koutarou (Eguchi Takuya no Oretachi Datte Iyasaretai!) Idén is magasan vitték nekem az évet ezzel a műsorral. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések