ShinoYama a fedélzeten

Az előző szezonban lett vége a Mobile Suit Gundam: Tekketsu no Orphans című sorozat második évadának és ezzel magának  a sorozatnak is. Mint azt a címéből is lehet sejteni a sorozat a terjedelmes Gundam család legfiatalabb tagja. Amiről most én szeretnék írni, az a sorozatnak egy bizonyos momentuma, ami számomra kiemeli a többi Gundam sorozat közül. Ez pedig nem más jelen esetben minthogy a szériában az űrcsaták mellett nem csak a szokott romantikus szálak kaptak helyet, hanem egészen unikum párosok, közöttük pedig egy  meleg fiú nyíltan vállalt vonzalma. Mielőtt belekezdenék egy hosszas leírásba, kérem mindenki vegye figyelembe, hogy fog spoilereket tartalmazni a leírásom. 

A történet szerint 300 évvel járunk a Balsors háborúja után, amit a Föld vívott a Mars ellen. Itt, a Marson él egy csapat, mostoha sorsú, árva gyerek, akik együtt nőttek fel. A vezetőjük a koravén Orga Itsuka, az ész és az ő hűséges jobbkeze, Mikazuki Augus, az erő. A sorsuk akkor változik meg, mikor találkoznak Kudelia Aina Bernstein-nal, aki szeretné a Marsot jobb hellyé tenni az ott élők számára. Ezzel kezdődik a harc azért, hogy legyen egy hely, ahol ezek a gyerekek végre igazán élhetnek. 



Elöljáróban annyit, hogy ez a Gundam tényleg nagyon nyitottan kezelte a szexualitást és a párkapcsolatokat, kezdve ugye Naze simán bevállalt háremétől Mika szerelmi háromszögéig bezáróan. Ezek azért is voltak érdekesek, mert az ember általában egy háremtől vagy egy szerelmi háromszögtől semmi jót nem vár, azonban itt szerencsére annyira könnyeden és természetesen álltak ezekhez hozzá, hogy a nézők java részének szerintem semmi rossz érzést nem okozott, hanem kifejezetten drukkoltak a szereplők bodogságáért.

Mellette persze alakultak erős barátságok, illetve megszokott párkapcsolatok, aminek a része volt egy felvállaltan gay románc, ez pedig nekem igazán örvendetes volt. Hazudnék, ha azt mondanám, nem volt még Gundam sorozatban gay szál, de ennyire előtérben lévő, viszonylag a főszereplők között nem igen. Ami különösen tetszett, hogy ez egy tudatosan épített szerelmi szál volt, és gyakorlatilag az elejétől fogva érezhető volt, hogy  a gépszerelőként dolgozó Yamagi vonzódik Orga egyik fontos pilótájához, Shinohoz. Egyáltalán nem arról volt szó, hogy a készítők észrevették a nézők igényeit és úgy alakították a plotot hozzá, hanem valószínűleg az elejétől kezdve így tervezték, amit aztán a nézők is megszerettek. Sok apró jel utalt kezdettől fogva arra, hogy Yamagi szerelemmel szereti Shinot és nem csak a barátot, bajtársat látja benne. Ott volt az első komolyabb beszélgetésüknél, mikor Shino a kezét nyújtva segítette ki Yamagit, és ez láthatóan megérintette a fiút. Vagy a temetés résznél, mikor Shino azt mondta, reméli, ha meghal, akkor ő is kap Yamagitól olyan szép tűzijátékot, ami megrázta  Yamagit, bár próbálta valahogy elütni az élét. Vagy mikor Shino a gyerekekkel játszott, Yamagi pedig olyan gyengéd tekintettel és mosolyogva figyelte. Nem voltak állandóan a középpontban, sőt, elég terjedelmes gárda szerepelt ahhoz, hogy inkább csak pillanatok jussanak nekik, azonban ezek a pillanatok Yamagi szerelmét elég hamar nyilvánvalóvá tették, jóval azelőtt, hogy a történet konkrétan ezt ki is jelentette. A bájos közös jeleneteik pedig mindig aranyosak voltak. 

Shino volt az érdekesebb kérdés kettejük közül. Az anime elején, illetve nagyon sokáig ő egy igazi nőbolondnak volt beállítva, aki a legyet is röptében. Bár mutatni nem mutatták, de többször utaltak rá, hogy voltak kalandjai lányokkal, és nem csak a szája járt ezügyben. Így adná magát, hogy hiába szerette Yamagi, soha nem lehetett volna közöttük igazán semmi. Csakhogy mégsem ennyire egyszerű a kép, mint az kiderült. A sorozat vége után a producerek egyébként megerősítették, hogy Shino biszexuális volt, illetve, hogy neki nem számított a választottja neme, így nem is igazán foglalkozott azzal, hogy címkéket ragasszon rá. 


 Figyelem, spoilerveszély. 

Nos, sajnos ez a szerelem sem a boldog végek táborát gyarapítja, tekintve Shino halálát, de előtte és utána is utaltak rá még a produceri megerősítés előtt, hogy lett volna esélye Yamaginak nála. Mielőtt elment a küldetésre, ami a végzete lett, ott volt az italozásra meghívós jelenet.  Persze úgy kezdte, mikor Yamagi annyira aggódott miatta, hogy menjünk el valahová, ahol sok csini csaj van, de aztán látva Yamagi reakcióját, végül csak kibökte a kettesben, egy éjszakába nyúló italozás tervét. Néhány résszel korábban Akihironak, az egyik bajtársának azt tanácsolta, hogy vigye el a lányt, akivel kölcsönösen szerették egymást, kettesben inni, hogy el tudják mélyíteni a kapcsolatukat. Szóval ez nála akár egy randinak is megfelelhetett volna. A másik kulcsfontosságú jelent az én olvasatomban az volt, mikor Yamagi közölte a kezét szorongatva, hogy ha meghal azt nem bocsájtja meg neki, mire Shino azt válaszolta nevetve, hogy hogyan is hallhatna meg, mikor itt van az orra előtt az ok az életre. Persze ezt érthette arra is, hogy a csata végén új életet kezdhetnek majd végre, de biztos vagyok benne, hogy Yamagira gondolt közben, és az új életre vele. Ezt megerősítette, ahogy magához húzta, klasszikus fej-összeérintős/ csókhelyzet lett volna, ha nem lett volna rajtuk az  űrsisak. 

Volt árulkodó jelenet a halála után is mikor Eugene mesélt róla Yamaginak. Ott árulta el Shino neki, hogy szeretné megvédeni a Tekkadant, ahol annyi féle egyéniség van, közöttük egy kíváncsi fiú, aki képes szeretne egy olyan valakit, mint ő. Nem látszott rajta semmi ellenérzés, semmi borzongás amiatt, hogy belé egy fiú szerelmes, sőt. Kicsit sokáig tartott neki észrevenni, de utána teljesen természetesen kezelte az egész helyzetet és Yamagit is. Valószínűleg azért nem hozta szóba korábban, mert kellett neki egy kis idő, hogy rendezni tudja a sorait. Shino annak ellenére, hogy hebrencsnek és kicsit komolytalannak adta elő magát, soha nem játszadozott volna egy családtagja érzelmeivel sem, így nem tudta, hogyan tudná ezt a helyzetet jól kezelni, ahogy az egy félmondatából ki is derült. A halála előtt, mikor Yamagival lefolytatták a beszélgetésüket az italozásról meg egyebekről, viszont már régen tudott róla, így különösen is felértékelődött a randevú gondolata, hiszen talán az volt az a pont, ahol elhatározta, belevág az ismeretlenbe azzal a fiúval. Persze sokan akkor még azt mondták, hogy mivel  Shino full hetero, semmi jelentősége nincs az egésznek és Yamagi reménytelenül epekedik utána. Így duplán örülök, hogy kiderült, hogy ennél azért árnyaltabb a kép. Tulajdonképpen addig is merésznek gondoltam ezt a szálat, hiszen igazából csak Shino érzéseiről lehetett vitatkozni, Yamagi szerelmes érzéseit nem lehetett tagadni, de ez tette teljesség nekem. Úgy gondolom, ez illett Shinohoz, hogy bár alapvetően szerette az élet élvezetét, ha talált valamit, ami fontos, akkor nyitottan fogadta az életébe, és nem csinált belőle problémát. 


Egy másik helyen értekeztem már róla, de a Yuri!! on Ice Viktorját sokban látom hasonlónak Shinohoz. Bár Viktor múltjáról kevés derült ki, valahogy nekem mégis hordoznak hasonló jegyeket.  Ahogy én látom magam előtt a fiatalabb Viktort az valami olyasmi, mint Shino volt, leszámítva, hogy Viktornak kifinomultabb a stílusa, mint a vadóc Shinonak. Nehéz ezt jól elmagyarázni, de Shino egy olyan ember, aki fiatal felnőttként örömmel vetette bele magát az életbe, és elfogadott mindent, ami új élményeket adott neki, gondolok itt nem csak a harcokra, hanem a nőkhöz, párkapcsolatokhoz való hozzáállására is. Aztán és ez megint valahogy közös pont náluk, mikor Viktor rátalált Yuurira, ahogy Shino is Yamagira, megváltozott valami és készek voltak ezt is ugyanolyan örömmel elfogadni, mindennemű habozás, vagy önmarcangolás nélkül. Persze innen aztán máshogy alakult a két pár sorsa, de szerintem Shino is ilyen lett volna, ha életben marad.  Szép lassan rájön, hogy mennyi minden van abban az L betűs világban. Ezért vonok akaratlanul párhuzamot.

Az a rész, is kellően meghatóra sikerült egyébként, mikor hallva Shino érzéseit Yamagi bevallotta, hogy inkább meghalt volna Shinoval, mint hogy nélküle éljen, de végül pont Shino és a vágya miatt, hogy védelmezhesse a Tekkandat, Yamagi az élet mellett döntött.  És külön örülök, hogy az utolsó részben erőteljesen volt arra is utalás, hogy talált magának egy új szerelmet Yamagi, Chad személyében - ugye megint a közös italozás - és hogy tovább tudott lépni. Ennek bizotosan Shino is örült volna. 


Különben azon az eventen, amin Shino szexualitására kérdezett rá Orga seiyuuje, Hosoya Yoshimasa, azt is megkérdezte Murata Taishi, Shino seiyuuje, hogy miért nem volt Yamagi akkor ott Shinoval,  holott az eredeti tervek szerint a fiú Shinoval tartott volna, mire azt válaszolta a producer, hogy Shino nem engedte, hogy valaki, aki drága neki, ilyen veszélynek tegye ki magát. Egy másik eventen került szóba, hogy a Tekketsu világában az azonos nemű házasság teljesen legális, és utaltak rá, hogy Mika két szerelmes hölgye végül élt is ezzel a lehetőséggel és együtt nevelték fel Mika fiát. Ugyanezen az eventen beszélt arról Murata Taishi, aki egyébként nagyon aranyosan, semmi feszengés nélkül vállalta ezt a szálat, hogy Shino valószínűleg azt mondta volna Yamaginak, ha még mondhatott volna valamit, hogy sajnálja, amiért megváratta. 

Szóval nekem hatalmas élmény volt, főleg azért, mert a Shinoyama páros  már régen túl van a fujoshi lánykák örülhessenek a shipnek dolgon. Eredetileg is terveztem nézni ezt a sorozatot, de ez jelentősen meggyorsította, és sokat is adott. Hiszen egyrészt végre itt volt egy kánon gay karakter, aki egyébként egy okos fiú, egy műszaki zseni, nagyon fiús attitűddel, illetve egy picike tsundre vonással. Nem volt semmi kirívó sem a külsejében, sem a viselkedésében, és teljesen be tudott illeszkedni a többi srác közé. És itt volt egy kezdetben heteroként induló srác, akiről aztán kiderült, hogy mégsem teljesen az, de ezt is azzal a könnyed természetességgel kezelte az egész történet, mint a többi kapcsolati szálat. Gyönyörűen bemutatta, hogy egy ember szexualitása nem feltétlenül fekete vagy fehér, és hogy ezt egy támogató környezet gond nélkül el tudja fogadni. Persze az akár hagyhatott is volna keserű szájízt, hogy utólag erősítették meg, és nem a sorozatban, így tagadható, de mivel itt a többi szerelmes pár sem kapott kirívóan intim jeleneteket és egy-egy ölelésnél többet, leszámítva Mikát, így nem róhatom fel igazán ezt sem. 


Igazából nem hittem volna, hogy egy ilyen újító szemléletet pont egy Gundam sorozatban fogok találni, amit én még valahogy mindig inkább a férfi nézőkhöz kötök a témái miatt. Az az igazság, hogy szerintem ez még a Yuri!! on Ice-nál is picit előrébb jutott, mert Shino nőkhöz való hozzáállását leszámítva nagyon világosan vállalták a gay karaktert, és kevesebb masztolás ment a ShinoYama pár tekintetében, mint amit néha Victuurival tesznek. Az meg, hogy a nézők nem csak elfogadták, hanem szerették őket, még inkább örömtelivé teszi és reményt ébreszt, hogy ez előremutató lesz a jövendő sorozatok íróinak is, hogy gay karakter és gay szerelem nem kell, hogy csak BL-ben és yuriban legyen és nem kell, hogy csak a romantikáról szóljon, hiszen más témákkal kombinálava csak kiteljesíti ezt a fajta szálat.

Ezt pedig a végére itt hagyom, egy rövid, de annál meghatóbb fanfic róluk. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések