A Tales of Zestiria legvitatottabb párosa

A nyári szezon egyik nagy húzócíme számomra a Tales of Zestiria.  2014. végén adtak ki egy 40 perces OVA-t hozzá, azóta nyomon követem a fandomot, és bár a játékkal személyesen (még) nem volt szerencsém játszani, de már az animesorozat indulása előtt jobban képben voltam vele, mint az indokolt lett volna.  Animációs adaptációban már több Tales művet láttam, így az első OVA végén elkönyveltem, hogy ez is a szokott útvonalon fog haladni: azaz van két nagyon jó barát és van a főhősnő, aki majd később a főhőssel gabalyodik érzelmileg össze. Aztán kiderült, hogy ezúttal kicsit más. Ugyanis a Tales of Zestiria alapja a két jóbarát egymáshoz fűződő viszonya, amibe nem nagyon fér bele egyik lány sem, csak barátilag. Ezt nem csak a játék  vagy a manga vége, hanem az alkotók is többször megerősítették. Többek között azzal, hogy Sorey esetében bevallottan nem működik a férfi/női kapcsolat. Egyesek ezt úgy értelmezik, hogy egyszerűen túl ártatlan minden nemű romantikus helyzethez, ezért nem is tekint soha úgy a lányokra, mint az átlag férfiak. A másik tábor szerint ez finom utalás arra, hogy Mikleo van a figyelme középpontjában, és ezért nem tekint soha úgy a lányokra, mint az átlag férfiak. Erre a Soreyt játszó Kimura Ryohei is felhívta finoman a figyelmet, mikor azt mondta, hogy Sorey számára Alisha olyan, mint egy szeretett húg, és Miklo hasonló érzelmeiről árulkodik az őt játszó Ohsaka Ryota, aki szerint Mikleonak Edna egyfajta nővér figura. De tovább is van mondom még hiszen Mikleo Sorey számára a "One and Only". Ez az egyik hivatalosnak vett titulusa, hogy ő az egyetlen egy.  A sorozathoz kapcsolódó regényben Sorey Mikleot gondolatban gyönyörűnek hívta, a játékban pedig nem a lányok után akart leselkedni a gőzfürdőben, hanem Miklo járt a fejében. Ráadásul a Tales hivatalos oldalán Sorey mellett "hősnőként" Mikleo szerepelt. Ezzel pedig a Tales sorozatok egyik legnagyobb kérdésévé nőtte ki magát, hogy tulajdonképpen mi is van Sorey és Mikleo között. Ha csak barátság, annak gyönyörű, azonban, ha valami ennél több, akkor ez a Tales sorozat mindenben úttörő lehet. Most kicsit ennek mennék én is utána, elkanyarodva kicsit a most piacra került előzményjáték irányába is, pár gondolat erejéig. Ha elfogult lesz, úgy kéretik nekem megbocsátani, hiszen egy elég erős shipszemüveg van rajtam, de igyekszem visszafogni a fant bennem. Illetve, mivel ahogy említettem én a játékkal személyesen nem játszottam, így inkább az animét fogom kielemezni és csak ott veszem elő a játékot, ahol tudom, mi és miért történt. Előre szeretnék szólni, hogy spoilerek előfordulhatnak, illetve az ufotable elég rendesen belenyúlt az adaptációba, így a sorozat további részében még jöhetnek meglepetések.  

Először hadd mondjam el röviden a történetet. Főszereplőnk Sorey egyedüli emberként egy olyan közösségben él, amelynek tagjait senki emberfia nem láthatja, kivéve őt. A falubeliek az úgynevezett Szerefáok, akik sokáig élnek és akárcsak az istenek, lelkek vagy szellemek, felsőbbrendű lények és az emberek ekként is tisztelik őket. Sorey itt tengeti békés napjait legjobb barátjával, a vízmester Mikleoval. Aztán egyszer egy ősi helyet kutatva a két fiú egy  Alisha névre hallgató lányra bukkant, akinek fontos küldetése van és az ő érkezésének hatására indul neki a két jó barát az életreszóló kalandnak a Káosz Korában, amikor az addig ismert világ teljesen kifordul magából.

Tehát az alaphelyzet egy hosszú utazás, illetve a legjobb barátok, akik együtt nevelkedtek.  És már rögtön itt jön egy fogas kérdés, amivel kapcsolatban sokan határozott állást foglalnak, miszerint már csak azért sem lehet a SorMik páros kánon a szónak abban az értelmében, hogy a kapcsolatuk több, mint puszta barátság, mert testvérek. Véleményem szerint ez nem állja meg a helyét, hiszen ugyan együtt nevelkedtek, de nem köti őket össze a vér, valamint ők sem utaltak magukra testvérekként. Gyerekkori barátságnak definiálták a kapcsolatukat. Hasonlóan megosztó volt egy éve a MikaYuu ship az Owari no Seraph mangában. Ott Mika és Yuu sokszor családként hivatkoztak magukra, emiatt sokan érveltek azzal, hogy egy kibontakozó románc közöttük az azonos nem mellet szinte felérne egy vérfertőzéssel - bár az igazságosság nevében tegyük hozzá Yuu családként hivatkozott arra a leányra is, akit a fantábor másik fele neki szánt. Tehát szigorúan a saját véleményem az, hogy ez a két fiú gyakorlatilag születésük óta ismeri egymást, semmit nem jelent kapcsolat szempontjából, pusztán azt, hogy életük első 16 évét együtt élték le, mint barátok. 

Térjünk vissza a történethez. Bár Sorey először csak Alisha megmentésére indul, végül Pásztorrá  (vagy Őrzővé) válik, akinek az a küldetése, hogy megtisztítsa a világot a gonosztól. Ugyan Sorey ennek eleget tesz, van egy konkrétabb célja is ezzel, mint pusztán az, hogy a a földet jobbá tegye. Szeretne egy olyan helyet teremteni, ahol a Szeráfok és az emberek ismét egymás mellett élhetnek. Szerez maguk mellé egy bajtársat, a szintén Szeráf Lailah személyében,. Lailah, akárcsak a többi Szeráf, ural egy elemet, ami nem más, mint a tűz, és ezt az erejét tudja kölcsönadni Soreynek, ha szerződést kötnek.  A hölgy jóval idősebb, mint Sorey és Mikleo, valamint jóval tapasztaltabb, így sokszor hagyatkoznak az ő iránymutatására. Itt volt egyébként egy nagyon sokatmondó bevágás. Lailah Sorey Pásztorrá válása előtt rákérdezett, hogy valóban ezt akarja - e, és jól megfontolta-e a döntését,  mire Sorey elmondta a lánynak az álmát, de a válasz alatt nem őt, hanem Mikleot láthattuk. Persze ez önmagában semmit nem jelent sokak szerint, de azért mégis elég ékesen mesélt Sorey álmának mibenlétéről. 

Aztán ahogy halad előre a sztori, Mikleo úgy lesz egyre bizonytalanabb magában. Világos, hogy Sorey új titulusa megköveteli, hogy átgondolja a kapcsolatukat, és azt, hogy hogyan tudna Sorey mellett maradni. Lailah ad neki egy tippet, hogy tudna szert tenni arra az erőre, amely lehetővé tenné neki, hogy ő is szerződést köthessen a Pásztorral, Mikleo pedig maga mögött hagyva Soreyt elindult egy veszélyes küldetésre, amibe akár bele is hallhat. Ezen a részen elég komoly eltérések voltak egyébként a játéktól. A játékban Sorey tudott róla, hogy Mikleo útra akar kelni és ez egy parázs vitát szított fel közöttük, amelynek során kiderült, hogy Mikleonak legalább olyan fontos, hogy találjanak egy módot arra, hogy ne kelljen elválniuk, mint Soreynek. Az animében Mikleo az éj leple alatt indul útnak és Sorey csak másnap reggel szembesül a ténnyel, hogy a fiú eltűnt. Azonnal Mikleo után akar rohanni, de végül mégis amellett dönt, hogy megbízik a barátjában. És míg Sorey nekiindul, hogy több mindent megtudjon a fővárost megtámadó sárkányokról, akik a balszerencse és pusztulás megtestesítői, valamint nyer magának egy újabb bajtársat a bátyját megmenteni vágyó Edna személyében, addig Mikleo megszerzi a varázsíjat, valamint szövetséget köt egy Norminnal, aki az Atakk nevet viseli. Jelen pillanatban a sorozatban ott vagyunk, hogy Sorey és Mikleo újra együtt vannak, Mikleo pedig megkötötte a szövetséget a Pásztorral. 

Említettem, hogy az ufo nagyot változtatott Mikleo elmenetelén. Egyrészt ez kicsit fájó pontja volt a rajongóknak, hiszen  a játékban itt derült ki, hogy Mikleo is pont annyit gondol a közös jövőjükre, mint Sorey, illetve az anime nézők közül volt, aki felvetette, hogy Sorey milyen nyugodtan hagyta belegyalogolni a legjobb barátját a veszélybe szemben azzal, mikor próbálta marasztalni. Másrészt viszont annyi pluszt tettek bele, hogy azt öröm volt nézni. Ezek közül a legfontosabb a Holdas jelenet.  Lailah azt mondja, a Hold gyönyörű ma éjjel. Ez a sor egy híres versnek egy sora, amelyet Natsume Sosuke írt a Meji érában és amely a Szeretlek egyfajta metaforája. Bár Lailah nem pontosan idézi azt, ami a versben van, egy árnyalatnyi eltérés akad abban, ahogy ő mondja és abban, ahogy a versben le van írva, de mégis mindenki azonnal arra asszociált róla.  Persze lehetett ez csak valami ártatlan egybeesés is, de kétlem, hogy a japán írógárda ne tudta volna, hogy ez a verstöredék mit jelent és mire fog mindenki gondolni ezt hallva. És mivel még előttünk van ebből a szezonból is pár rész, sor kerülhet arra a beszélgetésre is, amelyben Sorey és Mikleo tisztázzák ezt az utazást.  Magam részéről csak egy apró megjegyzés: szerintem nem volt Sorey kegyetlen, hogy hagyta Mikleot elmenni. Látjuk, hogy ahogy észreveszi, azonnal utána akar indulni, kapkod és ideges és az jut az eszébe, hogy Mikleo milyen veszélyben van. Aztán egyszer csak elcsendesedik, és meggondolja magát, hogy most Pásztorként nagyon sok dolgot kell elintéznie. Nem hiszem, hogy arról van szó, hogy hirtelen Mikleonál is fontosabb lett mindenki más sorsa. Inkább azt gondolom, hogy pontosan ismeri a barátját és tudja, hogyha nélküle ment el, akkor annak oka van és bíznia kell benne, hogy visszatér hozzá. 

Aztán ott van a Szeráfok igazi neve. A név nagyon sok műben, mint a személyiség hordozója jelenik meg. Aki tudja  a nevem, annak valamiféle hatalma van fölöttem. Ebben az esetben is körülbelül ilyesmiről van szó. Már a Zestiriaban is egyértelmű, de most az előzménysztoriban a Berseriában derült ki igazán, hogy milyen nagy jelentősége van annak, hogy valaki tudja egy Szeráf igazi nevét. Bizonyos esetekben szerelmi vallomásnak felel meg, de nem szerelmi vallomásként is nagyon - nagy bizalom kell ahhoz, hogy egy Szeráf elárulja az igaz nevét. A Berseria játékban Laphicet egyáltalán nem akarja a főhősnőnek elárulni a nevét.  Ahhoz, hogy egy Pásztor és egy Szeráf szerződést tudjon kötni, ismerni kell az igaz nevet, ezért Lailah figyelmezteti Mikleot, hogy mondja el Soreynek azt, De, mint kiderült Sorey már régen tudta. Sorey egy ember. Bár a Szeráfok között nőtt fel, a Pásztorrá válása előtt a többi Szeráf ekként tekintett rá. Márpedig az embereket veszélyesnek tartották. Az emberek esendőek, akiknek a szívét olyan könnyen megfertőzi a sötétség és a rosszindulat, ami helyrehozhatatlan változásokat is elő tud idézni bennük és a Szeráfokban is. Ennek ellenére Mikleo annyira bízott Soreyben, hogy elmondta neki a féltve őrzött igazi nevét, ami a legtöbbet árulja el a kapcsolatuk mibenlétéről. Talán a legjobb szó erre a lélektársak, egy lélek és egy akart két testben.  Volt ebben a részben még valami, ami erre utalt.  A sárkánykezdeménnyel való harc közben Lailah megjegyzi, hogy szükségük lenne Mikleora, mire Sorey megnyugtatja, hogy érzi, Mikleo a közelben van, csak még egy kicsit kell kitartaniuk. 

Szerintem már ez is nagyon sok utalás arra, hogy a SorMik páros romantikus vagy plátói értelemben, de összetartozik. És persze ez még csak a jéghegy csúcsa, a nagyon látható dolgok, de tele van ezernyi aprósággal is az anime. Finom egymáshozérések, egymásra tévedő pillantások, ezek mind - mind nagyon sokat adnak. Azonban ha ez és az elkövetkezendő események nem lennének elegek, van még miről írnom velük kapcsolatban. Az animéhez járt egy ending album is. A két dalt kifejezetten a sorozathoz írták, tehát nem csak random hozzá lettek téve. A Calling címet viselő dal lett az ed, a másik pedig a bónuszdal, amelynek a címe  Anemone no Hana. Itt megtalálható a teljes szöveg is, ami egyértelműen Mikleo dala, hiszen az egész dalban benne van a közös történetük. Igazából most végigidézhetném a teljes szöveget, mert mindegyik sornak van jelentése.  Amit kiemelnék, az a kökörcsin. Az angol fordító megjegyzik hogy virágnyelven a kökörcsin azt jelenit, bízom benned, tehát várok rád. De érdemes vetni egy pillantást a Callingra is, hiszen az pedig pont úgy hangzik ,mint Sorey dala Mikleonak. Persze értelmet csak akkor nyer, ha az ember tudja, mi a játék vége, azonban arra még én sem vetemednék, hogy ezt lelőjem. Legyen elég annyi, hogy a történet vége is a SorMik páros egymás iránti megingathatatlan vágyódásáról és hűségéről mesél. 

Valaki írta, hogy a Sorey és Mikleo páros kapcsolatának nem a csókok, meg a vallomások az alapja, hanem az kitartó, soha el nem fáradó, egymás iránti hűség és hit, amit itt bemutatnak. Ezzel pedig egyetértek. Amit ők ketten egymás irányába mutatnak, messze több, mint valami múló fellángolás, vagy rózsaszín köd. Igazából leginkább ezt szeretem bennük én is. Nem számít az idő, a távolság, a helyzet, mindig ott vannak egymás gondolataiban és mindent megosztanak egymással. Az álmaik, az erejük, az egész életük. Hogy Sorey Mikleohoz tér vissza, és Mikleo minden kétkedés nélkül várja vissza, mert annyira bízik benne. És örülök, hogy az anime, még ha változtatásokkal is, de ezt visszaadja. 

A páros egyébként a legnépszerűbb a sorozatban, mind nyugaton, mind Japánban nagyon rájuk kaptak. A Tales sorozat eleve jobban vonzza a női játékosokat, de a Zestiria talán a leginkább. Hogy mennyire szeretik őket jól mutatja, hogy megnyertek egy olyan közönségszavazást, amit eddig egynemű pár még nem. Van a facebookon egy szavazás, amit sokan használnak. Minden héten meg lehet szavazni a kedvenc sorozatokat, a kedvenc szereplőket, a kedvenc zenéket és igen, a kedvenc párosokat is. Nagyon sokáig hallani sem akartak róla az adminok, hogy nem hetero shipek kerüljenek be, hiába adta volna magát jobban egy nem hetero ship, ellenben hetero shipekből bőven volt olyan is, ami egyáltalán nem volt megalapozott, csak azért került bele, mert fiú és lány és mert egymáshoz szóltak 12 rész alatt egyszer. Erre jó példa volt a One Punch Man, ahol a főszereplőt egy olyan lánnyal lehetett megszavazni, akivel két szót sem beszéltek az anime ideje alatt, ellenben a SaiGenos ship nem kerülhetett bele. Akkor ezt azzal magyarázták, hogy azért nem, mert a lánnyal összejöhet, pusztán mert lány, de a fiúval nem, mert gay szál egy nem BL animében /mangában vicc és esélytelen Ennek mondjuk ellentmond, hogy  a Hibike yuri shipjét annak ellenére is engedték, hogy tudták mi lesz a regény vége románc szempontjából. A MikaYuu shipért 11 hetes háborút vívtak a fanok, mindenféle érvekkel megtámogatva, és rögtön a második helyen nyitott, mikor végre elfogadták. Tényleg nagyon sok időbe telt, mire odáig jutottak, hogy gay párt is elfogadtak és lehetett rájuk szavazni, de még így is nehezített pályán vannak a rajongók, hiszen egy gay pár csak akkor kerülhet bele a szavazásba, ha annak a létjogosultságát érvekkel támasztják alá. A Sorey x Mikleo pár ilyen volt, és most kivételesen már a szezon indulásakor lehetett rájuk voksolni. Az ötödik helyen nyitott, az Alisha és Sorey páros előtt. Persze  sokan fel voltak háborodva rajta, hogy benne van a szavazásban. Hiába az anime, hiába a manga, hiába a játék, hiába az összes érv, bullshitnek lett nevezve, aztán az jött, hogy ez úgyse románc, hanem csak brománc, szóval kit érdekel, a fujoshik meg hülyék, és nem veszik észre magukat. Ma ott vagyunk, hogy miután a Sorey x Alisha ship szép lassan leszorult a top 10-ből, a Sorey x Mikleo kettős átvette a vezetést. Ennek a szavazásnak a történetében először egy nem hetero pár volt az élen.

És hogy miért tartom fontosnak, hogy beszéljünk erről a párosról? Több okból is azon kívül, hogy szeretem őket. Egyrészt azért, mert meg kellene érteni, hogy egy egynemű pár nem csak BL vagy yuri sorozatban fordulhat elő. Mikor a SorMik párosról esik szó, sokan felháborodnak, hogy ez nem BL és csak a hülye fujoshik meg fudanshik képzelete akarja azzá tenni. Holott egy művet egy nem hetero pár nem tenne meleggé. Ha a Talest nézzük, akkor az megmaradna egy fantasy - kalandnak, egy nem hetero románccal. Gondolom a Trónok Harcát sem teszi BL sorozattá, hogy volt benne egy férfixférfi románc. Mérföldkő lenne, ha végre nem érvénytelenítenék azzal el egy shipet, hogy az csak BL animében lehet. Bár magam nem vagyok érdekelt a MikaYuu shipben például, de tudom, hogy nagyon rosszul tud esni egyeseknek, hogyha valaki azt mondja, shounen sorozatban nincs helye ilyennek, így esélytelen a kedvenc hajójuk. Valahogy én is így vagyok a SorMikkel. El kellene jönnie egyszer annak az időnek, hogy azért mert valami mondjuk shounen, nem zárja ki a másfajta romantikát is, és azért mert vannak benne lányok, nem egyértelmű, hogy a főhős majd közülük választ. Mondom úgy, hogy szerintem a Zestiria lánykarakterei remek szereplők, és eddig még mindegyiket nagyon szeretem. 

Másrészt azért, mert sokan elkönyvelik a fujoshikat (és fudanshikat) idiótáknak, akik minden egynemű szereplőt összehoznak. Ez általában nem igaz. Biztos van olyan is, aki igen, azonban ilyen a hetero shiperek között is bőven előfordul. A legtöbb fujoshi azokat szereti gondolatban összehozni, akiknek adnak valami alapot. A piac végre felfedezte őket, és sokszor nem véletlenül kerülnek bele bizonyos jelenetek a sorozatokba, hanem nagyon is tudatosan. Persze lehet tudni, mikor van szó csapdáról, lásd mondjuk az Uta no Prince - samat, ami egyszerre akarja a fujoshik fantáziáját és a romantikusabb lelkületű nézőket kiszolgálni, de a Tales of Zestiria esetében biztosan nem erről van szó. Mégis sokan leírják a kiéhezett fujoshik vágyálmának, anélkül, hogy bármilyen érvet figyelembe vennének, amiket a fujoshik mondanak, mert az úgysem igaz. 

Tudom, hogy mindezek nem teszi a szó hagyományos értelmében vett kánonná a SorMik párt. Azt is tudom, hogy a kapcsolatukat mindenki úgy értelmezheti, ahogy akarja, szabadon. Az, hogy számomra ez már régen nem barátság, hanem ennél jóval több, nem jelenti, hogy más számára nem maradhat meg pusztán barátságnak. De szerettem volna megmutatni, hogy akik ennek a párosnak drukkolnak, nem csak azért teszik, mert cukin mutatnának együtt, hanem azért, mert erre kaptak alapot bőven. 

Hadd osszak meg egy linkgyűjteményt is, amelyben részletesen összeszedték azt, amiről én most csak zanzásítva írtam. 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések